Nedan har styrelsen sammanställt generell information och även vissa tips kring skötsel och underhåll. I föreningens stadgar beskrivs ansvarsfördelningen mellan föreningen och enskild medlem.
Sidan är senast uppdaterad 2024-03-25.
Om bostadsrättsinnehavaren vill hyra ut sin bostad i andra hand ska ansökan skickas till styrelsen som tar ställning i frågan. För andrahandsupplåtelse av bostadsrätt skall av bostadsrättsinnehavare uttagas årlig avgift med belopp motsvarande 10 % av prisbasbelopp.
Se även §10 i föreningens stadgar.
Varje bostadsrättsinnehavare måste teckna eget abonnemang för sophämtning. Avtal tecknas med Stockholm Vatten och Avfall. Det är obligatoriskt att ha matavfallshämtning.
När husen byggdes var det möjligt att göra tillval för att utrusta husen med matavfallskvarn. Från och med 1 januari 2024 anses inte längre matavfallskvarn vara en godkänd lösning för att sortera ut matavfall från övrigt avfall. Läs mer på Stockholms stads webbplats.
Närmaste återvinningsstation finns på parkeringen vid Hemköp Skarpnäck. Här kan man lämna tidningar/pappersförpackningar, plastförpackningar, glasförpackningar och metallförpackningar. Även uttjänta batterier kan lämnas här. Aktuell status för återvinningsstationen (Stockholm vatten och avfall).
Närmaste återvinningscentral är ÅVC Vantör, Kvicksundsvägen 14 A i Högdalens industriområde.
Vid inflytt fick alla medlemmar en USB-sticka med med information om bland annat skötsel-/underhållsinstruktioner. Detta USB-minne tillhör lägenheten och skall lämnas vidare vid ev. försäljning.
Styrelsen bedriver ett systematiskt brandskyddsarbete med en upprättad lista över periodiska egenkontroller samt informationsinsatser till alla medlemmar.
Varje hus är utrustade med brandvarnare. I radhusen måste brandvarnarna vara sammankopplade så att alla brandvarnare i huset larmar om någon av brandvarnarna detekterar brand. Kontakta omgående styrelsen om brandvarnarna i huset inte fungerar.
Föreningens radhus är utrustade med utrymningsstegar från terraserna in mot innergården. Det är viktigt att stegen regelbundet kontrolleras och hålls tillgänglig.
En del av föreningens hus är utrustade med braskamin. Kostnad för sotning står bostadsrättsinnehavaren för.
Styrelsen uppmanar till försiktighet vid grillning.
Aluminiumdörrarna kan ibland sjunka så att de kärvar vid stängning/låsning. Gångjärnen kan justeras enligt denna instruktion.
Varje hus har egna lås och nycklar. Styrelsen har inga huvudnycklar.
I Simplekos portal kan du se dina avgiftsavier samt grundläggande information från föreningens lägenhetsförteckning. Inloggning sker med Bank ID.
Till Simplekos portal.
Pantsättningshandlingar ska skickas till vår ekonomiska förvaltare Simpleko. Simpleko ansvarar för att underteckna handlingarna enligt fullmakt, registrera pantsättningen i lägenhetsförteckningen samt skicka in till den undertecknade pantsättningen till kreditinstitutet.
Föreningen debiterar en avgift för pantsättning i enlighet med våra stadgar. Pantsättningsavgiften debiteras på nästkommande avi. Notera att det är en avgift per lån, därmed kan du få flera pantsättningsavgifter beroende på hur ditt lån är strukturerat.
Simpleko hanterar överlåtesleprocessen genom sitt verktyg NyMedlem.
Varje hus har sin egen elcentral med egna avtal för såväl elnät som elhandel. I mätarskpået finns även huvudsäkringar (3x25 A installerades när husen byggdes). I varje hus finns också två jordfelsbrytare, en för frånluftsvärmepumpen och en för övrig el.
Föreningen har ett avtal med Securitas för fastighetsjour. I korthet innebär det att vi medlemmar kan larma Securitas i nödfall utanför kontorstid till exempel om en vattenskada sker. Detta avtal innebär en låg månatlig kostnad för föreningen med en betydligt högre premie när en utryckning behöver ske. Styrelsen önskar därför att servicen används sparsamt, men såklart att den används när situationen kräver det.
Mer information under kontaktuppgiftssidan.
Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Folksam genom Bostadsrätternas fastighetsförsäkring, vilken förmedlats genom Söderberg & Partners. I försäkringen ingår bostadsrättstillägg för föreningens lägenheter i rad- och kedjehus samt ansvarsförsäkring för styrelsen.
Föreningen har ett kollektivt avtal med Telia där alla lägenheter/hus omfattas. I årsavgiften ingår 100/100 Mbit internet samt Tv-paketet Start. Det är möjligt för medlemmen att köpa högre hastighet och fler tv-kanaler/paket genom eget avtal med Telia.
Innergården underhålls genom en gemensamhetsanläggning som är del av Festens Samfällighetsförening.
Radonmätning genomfördes i samband med att samtliga hus färdigställdes. Alla hus är under uppsatta gränsvärden. Styrelsen har protokoll från mätningarna.
Energideklaration har utförts av samtliga byggnader under perioden 2021-2022. Byggnaderna har energiklass B och C. Det är möjligt att hämta energideklarationer från Boverkets webbplats.
OVK har genomförts innan slutbesked getts från Stockholms stad. Styrelsen har dessa OVK-protokoll.
Kedjehusen har plats för två bilar på tomten, varav en i carport. Radhusen har en gemensam parkeringsyta med en egen plats per hus som innehas med nyttjanderätt. El till motorvärmare ingår i årsavgiften för radhusen.
Från och med januari 2024 har föreningen tecknat ett avtal med Laddaccess Sverige AB för elbilsladdning. Avtalet med Laddaccess innebär att de bekostar och etablerar elbilsladdare för radhusen efter behov. Laddboxarna hyrs därefter ut till de bostadsrättsägare som vill ha tillgång till laddning genom ett avtal direkt mellan bostadsrättsägaren och Laddaccess. Faktiskt förbrukad el faktureras direkt till hyrkunden av Laddaccess, men Laddaccess betalar sedan ut detta belopp till föreningen som alltjämt har abonnemanget för elnät och elhandel. Laddning via Laddaccess är endast aktuellt för radhusen då kedjehusen har egen elcentral i carport. Se sidan med kontaktuppgifter.
I vår fastighetsförsäkring ingår saneringsavtal med Anticimex. Kontakta styrelsen för ytterligare information.
Varje bostadsrättsinnehavare ansvarar för snöröjning utanför det egna huset. Även radhusens terrasser ska enligt våra stadgar snöröjas av bostadsrättsinnehavaren.
Fastighetsägaren ansvarar för snöröjning. Styrelsen tillser att snöröjning sker när behov finns.
Mark som är del av upplåtelsen ska underhållas av bostadsrättsinnehavaren. Även husets förrådsbyggnad ska enligt våra stadgar underhållas av bostadsrättsinnehavaren.
Det finns inte längre någon garanti som täcker de ursprungliga vitvaror som installerats som del av entreprenaden när husen uppfördes. Underhåll/service av vitvaror är bostadsrättsinnehavarens ansvar.
Varje hus är utrustad med en frånluftsvärmepump (Nibe F730) som varje bostadsrättsinnehavare ansvarar för enligt våra stadgar. Det är viktigt att underhålla värmepumpen regelbundet enligt den underhållsrutin som finns i manualen. Vi vill framförallt trycka på följande:
Periodiskt byta filter: Värmepumpen påminner om att filter behöver bytas var tredje månad. Se instruktionsfilm från Nibe här.
Periodiskt rensa avloppet och spillkoppen: Det finns ett avlopp under frånluftsvärmepumpen som nås enklast genom att lossa fronten på värmepumpen. I pumpen finns även en spillkopp som behöver rengöras med jämna mellanrum. Se instruktionsfilm från Nibe här.
Kontrollera trycket och säkerhetsventilerna: Om trycket är för lågt kan du behöva fylla på vatten. Se instruktionsfilm från Nibe här.
Periodisk höjning av varmvattentemperaturen för att motverka legionella: För att minska risken för att legionellasmitta i vattnet behöver temperaturen på vattnet i värmepumpens varmvattenberedare periodiskt höjas. Detta sker som standard var 14:e dag. Värmepumpen använder då både kompressor och eltillsats för att höja temperaturen på varmvattnet.
På varje våningsplan finns det ett fördelarskåp för golvvärmen. I dessa finns en basenhet som styr vilka slingor (ställdon) som är öppna respektive stängda beroende på om den kopplade termostaten begär värme eller inte. Det finns också analoga termometrar på framledning och returledning. När en termostat begär värme lyser de kanaler, med vilka termostaten är sammankopplad, med ett konstant rött sken.
De termostater som är monterade i våra hus är av märket Thermotech XCR A. Här finns monteringsanvisning/manual. Dessa kommunicerar trådlöst med basenheterna i fördelarskåpen. I termostaterna sitter det 2xAAA-batterier som behöver bytas med jämna mellanrum.
I kök, badrum/wc och klädkammare sitter det frånluftsdon monterade. De suger in varm luft till frånluftsvärmepumpen och är en del av husets ventilationssystem. Frånluftsdonen behöver rengöras regelbundet. Rengöring kan ske genom att dammsuga försiktigt och torka med fuktad trasa. Det är viktigt att inställningen, det vill säga hur långt in-/utskruvade de är, inte ändras. Detta eftersom de justerats in vid den OVK som genomfördes innan inflyttning.
Ovanför fönstren i våra hus sitter tilluftsdon. Det är via dessa frisk luft kommer in i huset. Dessa bör vara helt öppna. Eftersom det fastnar både damm och smutspartiklar i dem behöver de rengöras regelbundet. Rengör med borste eller liknande.
För att minska risken för brand och för att bibehålla ett effektivt utsug av matos är det viktigt att köksfläkten rengörs regelbundet.
Husets samtliga avlopp behöver rensas periodiskt.
Detta hanteras på två olika sätt i föreningens hus.
Alla hus utom KLv 9-17:
Bostadsrättsinnehavaren ska ha ett eget avtal med Stockholm Vatten. Bostadsrättsinnehavaren behöver manuellt läsa av mätaren och rapportera aktuell mätarställning till Stockholm Vatten. Detta är viktigt för att Stockholm Vatten ska kunna fakturera korrekt mängd vatten.
KLv 9-17:
Det finns en kollektiv vattenmätare för dessa hus i en brunn utanför KLv 17. Föreningen har ett gemensamt abonnemang för dessa hus och fakturerar sedan varje bostadsrättsinnehavare enligt uppsatt schablon. Schablonen sätts för att motsvara föreningens samtliga kostnader som relaterar till kallvatten på årsbasis. Föreningens styrelse säkerställer att den kollektiva vattenmätaren avläses.
I anslutning till vattenmätaren i huset finns två avstängningsreglage, ett före och ett efter vattenmätaren. Via dessa är det möjligt att snabbt stänga av allt inkommande vatten till huset.
Alla hus är utrustade med en vattenutkastare för anslutning av trädgårdsslang. Tänk på att inte dra åt kranen för hårt, då det ökar risken för att packningen går sönder med läckage som följd.